Friday, February 13, 2009

Kako napraviti stvarnu promjenu vlasti u Bosni i Hercegovini?

Analiza posljednjih lokalnih izbora pokazala je da 10% od ukupnog broja birača ustoliči najjaču stranku na vlasti, uz malo izbornog inženjeringa.
Tako u općini sa 150.000 stanovnika, od kojih je 100.000 sa pravom glasa, na izbore izađe njih 40.000, među brojnim strankama, stranka sa 10.000 glasova obezbijedi preuzimanje vlasti.
60.000 birača ne iskoristi pravo da bira! Dakle, načelo demokratije o vlasti većine nije ni blizu zadovoljeno. Za one stranke koje su već godinama na vlasti i nije veliki napor održavati vlast, jer toliko glasača mogu vremenom potkupiti na razne načine. Pogodnosti sadašnjeg sistema vlasti koristi popriličan broj pripadnika klanova i oni omogućuju njen opstanak.

Dakle, nije potrebna velika sila glasača da se demokratskim putem preuzme vlast.
Ali za stvarnu promjenu potrebna je nova platforma bazirana na, u startu, proklamovanom sistemu pozitivnih vrijednosti, s kojom se prepoznaje potpuno nova snaga diferencirana od postojećih politika. To je platforma koja okuplja snage za revoluciju, i predstavlja potpunu promjenu temelja upravljanja društvenom zajednicom.

Uzrok krize u Bosni i Hercegovini

Pravi uzrok krize u Bosni i Hercegovini identifikujemo u nedostatku općeprihvaćenog sistema vrijednosti, zbog čega se naše društvo nalazi u stanju duboke krize morala. Nacionalni i religijski razdor, kao posljedice krize morala, konstantno se pothranjuje da bi se iskoristio za vladanje podijeljenim taborima.

U svim porama društva preovlađuju sitnosopstvenički interesi pojedinaca, kroz korupciju, uspostavljeni od dna do vrha državne piramide. Vladajući klanovi mimo morala i zakona rade za račun svojih pripadnika nemilosrdno kršeći prava svih drugih.

Svaka skladna zajednica morala bi imati skup preferiranih vrijednosti na kojima je utemeljena i na kojima zasniva svoje politike.
Naprimjer, zajednica definiše kao svoju osnovnu ćeliju porodicu/obitelj iz koje izrastaju zdrave ličnosti, kao budući graditelji društva i na kojoj zasniva svoj skladan razvoj. Ili, promovira društveno korisno, dobrovoljno angažovanje pojedinaca kao nešto što je poželjno za zajednicu, ili pozitivan stav prema domovini.

Bez izbora, promoviranja i zaštite sistema preferiranih vrijednosti, nema dobrog temelja za uređenu državu. Iz takvog sistema, proizilazi dalje poštovanje Zakona i reda od strane građana države.

Loš sistem vrijednosti, loša selekcija kadrova u državnoj strukturi, masovno nepoštovanje zakona, kriza vlasti, i dolazimo u stanje u kom se naša država nalazi, stanje duboke krize.