Tuesday, September 14, 2010

Promišljanja o životu i bosanskohercegovačkoj stvarnosti

Samo prostrana duša nosi vrline, dobrotu, pravednost, poštenje i suosjećajnost. Skučena duša, puna je otrova, mržnje, zavisti, zla, licemjerstva i podlosti. Proširimo svoje poglede da nam duša dobije prostranstva i čuvajmo se otrova.

Kako čovjek može biti neosjetljiv na tuđu nesreću? Samilost je Božija osobina. I čovjek koji suosjeća u tuđoj patnji ima nešto uzvišeno.

Duhovni sklad čovjeka sa prirodom vodi ga ka univerzalnoj sreći.

Šta su to univerzalne ljudske vrijednosti? To su: pravednost, plemenitost, suosjećajnost, poštenje, istrajnost, odgovornost, kreativnost, istinoljubivost, čovjekoljublje, dobročinstvo, solidarnost, prihvatanje drugog u različitosti, znanje, rad i osjećaj za zajednicu.

Prosvjećivanje čovjeka, bazirano na univerzalnim ljudskim vrijednostima, za slobodoumno shvatanje svijeta oko sebe i svoje uloge kao člana zajednice, aktivnog građanina, a ne poslušnog podanika vladajućih oligarhija, stvorit će ambijent za stvarne promjene temeljnih društvenih vrijednosti i društvenih postignuća.

Očistimo svoje srce od tereta mržnje i predrasuda, u prihvatanju drugog i drugačijeg. Prihvatimo jedni druge i bit ćemo svi na dobitku, jer život prođe u trenu.

Mi u Bosni imamo znanje bez moći i moć bez znanja. A samo je znanje temelj napretka, ono koje ima moć. I imamo narod koji to ne prepoznaje.

Dok god bude davana prednost stranačkoj pripadnosti, iznad znanja i sposobnosti, nema napretka u BiH.

Ništa ne može čovjeku zamijeniti zdravu porodicu. Sve ostalo je privremeno, prazno i tužno.

Čuvajmo se onih koji se nikad ne kaju.

Brak je veliko razočarenje za one koji su ljubav shvatili samo kao zabavu, jer brak donosi mnogo više obaveza nego uživanja.

Šteta, što je glupost zarazna, a pamet nije.

Iskrenost i politika ne idu zajedno. Političar govori ono što drugi žele da čuju.

Ko ne prepozna ljepotu, ne prepozna ni sreću.

Današnji potrošački svijet, umanjuje mnoge ljudske pozitivne vrijednosti, suosjećanje, solidarnost, skromnost, razumjevanje, iskrenost, istinoljubivost, a širi negativne, zavist, licemjerstvo, grabežljivost, laž, dvoličnost, sebičnost.

‎Savršeno Božije djelo, nesavršenog ispoljavanja, čovjek je ono što misli i djeluje, čovjek je komunikacija, ima čovjek čovjek i čovjek nečovjek, i sukobljeni do nesavršenstva vječitog.

Kako ostvariti promjene? Dvadeset godina je uspostavljana infrastruktura državne uprave po kriterijumima podobnosti, a ne sposobnosti, loš mininistar, još lošiji pomoćnik, i tako naniže do portira, svi samo klimaju glavom, niko ne izražava kritičko mišljenje, čak ni o banalnim, operativnim stvarima, znanje nije na cijeni.

Pogubno je biti zarobljenik prošlosti, kao i sklapanje pakta s onim koji podržavaju zločin i genocid. Ni jedno ne vodi u prosperitetnu budućnost. Krajnje je vrijeme da se jasno osude fašističke snage na Balkanu i njihovi zločini od strane svih političkih snaga i da se stavi tačka na prošlost radi svjetlije budućnosti.

Svaki dan živite kao da je posljednji, odgovorni prema sebi i drugima, u dobročinstvu i umjerenosti.

Nažalost, starost odnosi slatke zablude mladosti.

Zločini nad Srbima i Hrvatima u prošlom ratu su vršeni pojedinačni i u desetinama i, uglavnom, ne po komandnoj liniji ARBiH. Zločini nad Bošnjacima su vršeni u desetinama, u stotinama i u hiljadama u jednom danu, a sve po komandnoj liniji Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije. Zato oni predstavljaju genocid! A svaki zločin je zločin i treba ga osuditi.

Gdje je taj bunt mladosti! Kao da ga nema danas? Bit će da ga uguši ova potrošačka kultura zabave, traćenje vremena sa slušalicama u ušima i izobličenim zvukom, i modnim trendovima koji imitiranjem stvaraju iluziju kreativnosti. Uz odrastanje u općem nemoralu tranzicijskih država bez sistema pozitivnih vrijednosti, svaki bunt je iskopnio.

Globalne situacije danas pokazuju da obrazovanje u svim zemljama, na svim nivoima, treba da podučava vrijednosti izgradnje kulture mira: poštovati život i dostojanstvo svih ljudskih bića, odbijati nasilje u svim formama, dijeliti sa drugima vrijeme i materijalne resurse, slušati drugog da razumiješ, braniti slobodu izražavanja i kulturne različitosti, čuvati planetu i očuvati ravnotežu u prirodi, doprinositi razvoju svoje zajednice i kreirati nove izraze solidarnosti.

Čovjek je ono što misli. Zato se mozak nikad neće moći transplantirati.

Ko nema stida nema ni obraza.

Ko nikad suzu ne pusti nema duše.

Organizacija daje moć. Više će postići sto organizovanih, nego sto hiljada neorganizovanih.

Kako prepoznati istinu kad je laž sveprisutna na političkoj i medijskoj sceni.

Ko je danas spreman besplatno da radi za zajednicu i opštedruštveni interes, poneki sat dnevno ili sedmično žrtvova? Za to je neophodan razvijen kolektivni duh i društveni entuzijazam.

Kao građani, glasači na izborima, ne zaboravimo da u politiku većina ulazi privučena ličnim, a ne društvenim interesima, odnosno, primamljivim tokovima novca.

Bosne će biti onoliko koliko bude građanske svjesnosti.

Šta je građanska svjesnost? Shvatanje da se situacije u društvu mogu mijenjati nabolje djelovanjem svakog člana zajednice.

Nacionalnom odlikom se zaogrću oni koji oskudjevaju u drugim kvalitetima.

Radikalna politika koja je za ukidanje Dejtonskog Ustava, odmah, i svega što je uspostavljeno, nema nikakve šanse. Okrenimo se realnosti, politike korak po korak do bolje budućnosti BiH.

Kako to da obrazovanje nije nikakva garancija da će neko postati bolji čovjek?

Niko nikog ne može ubijediti ni u što, dok on sam ne ubijedi sebe. Ipak komunicirajmo, možda zapalimo nečiju iskru.

Snažan politički pokret se zameće oko karizmatičnog vođe, i širi se kao vizija jednog čovjeka, koji nadahnjuje druge.

Mi koji smo bili pripadnici u ratu tih vojski, a nismo u vezi sa zločinima, moramo se međusobno uvažavati, uz osudu pogrešnih etnošovinističkih politika na Balkanu koje su izazvale rat. To je preduvjet za boljitak u BiH.

Zarobljeni u sitnošićardžijskoj svijesti, manipulirani od strane vladajućih elita, Bosanci se koprcaju u začaranom krugu.

Etnošovinistički koncept za dvadeset godina nije uspio. Sklonimo ih i uspostavimo građansku opciju, jedini put prosperiteta BIH.

Ovih dvadeset godina etnošovinisti su sklanjali dokazane Bosance kao i prave heroje rata koji su živote izgubili spašavajući komšiju/ susjeda druge nacionalnosti.

Gdje je logika nepriznavanja države u kojoj živiš, u kojoj se nalazi tvoj zavičaj, da li je u tvom interesu takvo nenormalno stanje? Bez obzira na razlike u viđenjima, naš je interes zajednički, normalan život u svojoj zemlji.

Kad se počnemo hljebom umjesto kamenom gađati, tad će svi imati šta da jedu.

Dok svako svoju knedlu istine ne proguta nema napretka na Balkanu.

Kako može jedna zemlja imati tri istorije/ povijesti, za svaki narod po jedna, a ostalim nula.

Batko se hvalio da je ubio stotinu. Među njima Gorana Čengića koji je pokušao spasiti komšiju. Heroj Goran Čengić! Svako ko relativizira zločine podržava ovakve zločince, čudovišta, izrode ljudskog roda, a i one koji omogućiše zločine.

Ljudskom komunikacijom se sve možemo riješiti, ali uz redovno propitivanje, da li su ovo moji stavovi, da li sam ja dobar čovjek, da li promišljam na putu istine? Neka riječ koja se poziva na istinu bude oružje u borbi za bolji svijet!

Nekad istina zaboli, dok je ne progutamo, a poslije nam se prosvijetli.

Kad prosuđujete o ratnim žrtvama pomislite na svoje najdraže. Bit ćete objektivniji.

Dobar čovjek nikad ne može biti šovinista.

Sloboda je i ideal i stvarnost samo kad se temelji na univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Kad svoje stavove propustimo kroz sito univerzalnih ljudskih vrijednosti približit ćemo se istini.

Zapitajmo se koliko su naši stavovi zaista naši, prije nego što postanemo saučesnici tuđe pokvarenosti.

Dok god budemo negirali sve vrijednosti bivšeg sistema nećemo nikad unaprijediti ovaj sistem.

Demokratski sistem ne postoji! Postoji samo uređen sistem i neuređen sistem. Čovjek je nesavršen da bi u ime naroda vladao. A i narod je nesavršen da bi u ime čovjeka vladao. A na kraju i svijet je totalno nesavršen. Pa zar milijarda gladnih nije dovoljan dokaz.

Mijenjam "demokratsku" za uredjenu državu. Šifra: "Obespravljeni demokrata."

Umjesto tri: Hrvata, Srbina i Bošnjaka hoćemo jednog Sposobnjaka, Predsjednika Bosne i Hercegovine.

Podržavanje masovnih zločina i zločinaca, šta može biti drugo, nego fašizam?

Nekad smo gledali filmove o Divljem zapadu, a danas nam Divlji zapad došao u Bosnu sa svakodnevnim oružanim okršajima i pljačkama.

Našu krizu može riješiti tektonski poremećaj, promjene ogromnih razmjera, koje zbog težine možemo nazvati revolucija! Revolucija za razbijanje začaranog kruga zla.

Da li je u bosanskohercegovačkoj demokratiji sa tri naciokratije moguć ikakav izlaz ka boljitku?

Budućnost o kojoj sanjamo bit ce nekim drugim sadašnjost koju će doživljavati isto kao mi našu.

Naša reforma visokog obrazovanja po Bolonji je potpuna degeneracija studija i osnovnog cilja savremenog obrazovanja osposobljavanja ljudi za život i rad u društvu znanja, informacionom dobu. Ove generacije studenata uopšte se ne usmjeravaju na razvijanje kompetencija za buduća radna mjesta.

Eliminiranje šovinizma, pomirenje i saradnja među narodima, davanje prioriteta znanju i obrazovanju i izbor sposobnih, to je jedina alternativa koja garantuje napredak Bosne i Hercegovine.

Na kojim se vrijednostima obrazuju mlade generacije u Bosni i Hercegovini? Jedna od njih je, da je podjela normalno stanje. A kakvu budućnost možemo očekivati?

Ove politike razdora kroz dvadeset godina trajanja, osim političkim elitama i novopečenim tajkunima, većini naroda nisu donijele dobro. Da li neko vidi da će nešto donijeti u narednim godinama? Ne, neće ništa dobro. Samo nove sukobe, i možda novi rat. Jer sve loše je moguće tamo gdje se školuje i njeguje kultura razdora. Zato okrenimo se traženju rješenja.

Raste broj Bosanaca i Hercegovaca koji shvataju mračni politički ambijent u kom živimo i hrabrih pojedinaca koji to javno iznose. Očekujemo kritičnu masu koja će izazvati lavinu.

Svaki izabrani nosilac vlasti u BiH trebao bi da ima u fokusu isključivo interes građanina. Svako javno isticanje/preferiranje jednog naroda vodi u nacionalizam. Interese naroda štiti Ustav i zakoni.

Zbog nacionalizma, mnogi nisu živi, svi smo patili, a većina ne živi u svom zavičaju.

Živimo u društvu u kome smutnja, šutnja i laž obezbjeđuju uspješnu karijeru.

Bez svenarodnog pomirenja, finansiranje povratka je u stvari podrška trajnom napuštanju ognjišta i podjeli zemlje. Primi pomoć, popravi, prodaj i napusti zauvijek. Politička prevara.

Naša nas je stvarnost uvjerila da od istorije ništa korisno ne možemo naučiti.

Podnijeli smo velike žrtve da spasimo nacionalizam od bratstva i jedinstva i sad sretni propadamo.

Čovjek se u životu batrga između dobra i zla. Ali za dobro se mora truditi, pa zlo preovladava.

Loš sistem vrijednosti, loša selekcija kadrova u državnoj strukturi, masovno nepoštovanje zakona, kriza vlasti, i dolazimo u stanje u kom se naša država nalazi, stanje duboke krize.

Kad spoznamo situaciju, treba da smognemo hrabrosti i govorimo o njoj. A govoriti treba ljudima koji su zalutali, koji su nadojeni mržnjom i koji neće da vas čuju, govoriti treba otvoreno, o teškim primjerima, kao što je o podijeljenim i nepodijeljenim školama, o frustriranom nastavniku koji nepravedno postupa prema djetetu manjinskog naroda, o svim nepravdama, lažima, krađama i društvenim deformacijama.

Čovječanstvo je uvijek vođeno sebičnim interesima stremilo uništenju, naročito danas sa tehnologijama koje troše ograničene resurse za zadovoljenje nezasite potrošačke kulture liberalnog kapitalizma.

Glavni problem u BiH je medjunacionalni razdor, svi ostali su samo posljedice ovog.

Sarajevo, 30.8.2010.
by Sead Adanalić