Tuesday, December 8, 2009

Promišljanja o bosanskohercegovačkoj stvarnosti

Raste broj Bosanaca i Hercegovaca koji shvataju mračni politički ambijent u kom živimo i hrabrih pojedinaca koji to javno iznose. Očekujemo kritičnu masu koja će izazvati lavinu.
Svi slobodnomisleći bosanci i hercegovci trebaju se organizovati i krenuti u kreiranje "svenarodnog sporazuma Bosne i Hercegovine" kao temelja buduće prosperitetne države.
***
Svaki izabrani nosilac vlasti u BiH trebao bi da ima u fokusu isključivo interes građanina. Svako javno isticanje/preferiranje jednog naroda vodi u nacionalizam. Interese naroda štiti Ustav i zakoni.
***
Zbog ovakvog nacionalnog izjašnjavanja/nacionalizma, mnogi nisu živi, svi smo patili, a većina ne živi u svom zavičaju.
***
Živimo u društvu u kome smutnja, šutnja i laž obezbjeđuju uspješnu karijeru.
***
Bez svenarodnog pomirenja, finansiranje povratka je u stvari podrška trajnom napuštanju ognjišta i podjeli zemlje. Primi pomoć, popravi, prodaj i napusti zauvijek. Politička prevara.
***
Naša nas je stvarnost uvjerila da od istorije ništa korisno ne možemo naučiti.
***
Podnijeli smo velike žrtve da spasimo nacionalizam od bratstva i jedinstva i sad sretni propadamo.
***
Čovjek se u životu batrga između dobra i zla. Ali za dobro se mora truditi, pa zlo preovladava.
***
Složna braća kuću grade! Ovi neće da se zovu braća, a neće ni da se slože. Nekad su izgradili velike kuće jer im je "diktator" propisao bratstvo i jedinstvo, pa su bili složni.
***
Bosna i Hercegovina vapi za općenarodnim sporazumom i pomirenjem.
***
Loš sistem vrijednosti, loša selekcija kadrova u državnoj strukturi, masovno nepoštovanje zakona, kriza vlasti, i dolazimo u stanje u kom se naša država nalazi, stanje duboke krize.
***
Globalne situacije danas pokazuju da obrazovanje u svim zemljama, na svim nivoima, treba da podučava vrijednosti izgradnje kulture mira: poštovati život i dostojanstvo svih ljudskih bića, odbijati nasilje u svim formama, dijeliti sa drugima vrijeme i materijalne resurse, slušati drugog da razumiješ, braniti slobodu izražavanja i kulturne različitosti, čuvati planetu i očuvati ravnotežu u prirodi, doprinositi razvoju svoje zajednice i kreirati nove izraze solidarnosti.
***
Kad spoznamo situaciju, treba da smognemo hrabrosti i govorimo o njoj. A govoriti treba ljudima koji su zalutali, koji su nadojeni mržnjom i koji neće da vas čuju, govoriti treba otvoreno, o teškim primjerima,... kao što je o podijeljenim i nepodijeljenim školama, o frustriranom nastavniku koji nepravedno postupa prema djetetu manjinskog naroda, o svim nepravdama, lažima, krađama i društvenim deformacijama...
***
Paradoks: Većina građana Bosne i Hercegovine je svjesna loše situacije, ali ništa ne poduzima, kriza postaje trajno stanje.
***
Na kojim se vrijednostima obrazuju mlade generacije u Bosni i Hercegovini, još nakon prvih demokratskih izbora? Jedna od njih je, da je podjela normalno stanje... A kakvu budućnost možemo očekivati? Produžavanje kriznog stanja u zemlji, kroz sistem obrazovanja će indukovati i u budućnosti stanje krize i potencijalnih sukoba...i?
***
Da li je demokratija najveće razocarenje na Balkanu? Rat, zločini, nepravde, sirotinja, ugrožena ljudska prava, propast ekonomije...demokratska politika, demokratski izbori...gdje je greška?
***
Čovječanstvo je uvijek vođeno sebičnim interesima stremilo uništenju, naročito danas sa tehnologijama koje troše ograničene resurse za zadovoljenje nezasite potrošačke kulture liberalnog kapitalizma.
***
Glavni problem u BiH je medjunacionalni razdor, svi ostali su samo posljedice ovog.
***
Na putu prosperiteta Bosne i Hercegovine nalazi se masivni zid medjunacionalnog razdora. Naivan je svako ko misli da će ga zaobići pa čak i Evropa i Amerika.
***
Nema napretka dok jedni ideje plasiraju, a drugi klimaju glavom. Svi trebamo misliti svojom glavom i komunicirati idejama.
***
Srušimo berlinske zidove medju narodima u Bosni i Hercegovini! Izgradimo nove stare mostove ljubavi medju ljudima!
***
Jesmo li sposobni da izgradimo most između istočne i zapadne obale koji će spajati ljude u Mostaru, baš kao što Stari most spaja dvije obale?
***
Mi smo zarobljenici nacionalističkog razdora, da li se to nama sviđalo ili ne. Svi ispaštamo u neslobodi, dok oni koji su to stanje uspostavili profitiraju. Apsurd je da narodne mase žive u zabludi da je to stanje sloboda, a što je rezultat višegodišnje gebelsovske nacionalističke propagande.
***
U zagađenom političkom prostoru, za izdvajanje iz ove mase, treba politika koja nadahnjuje ljude, iskreno zagovaranje ideja, kristalna vizija, čvrsta vjera u uspjeh, komuniciranje idejama...toga ovdje nema, iz tog razloga je 60% glasača neaktivnih, pasivnih politički..... i onda je stanje ovakvo. Treba smišljati pjesme, koje će pjevati naše ideje, i naše univerzalne ljudske vrijednosti, koje će dizati moral mase...
***
Složna braća kuću grade, ... Red, rad i disciplina!!!...Kamen po kamen palača,... to je "Doživotni Predsjednik" uspješno primjenjivao, u onoj nam državi...i da znate, bez tog nema napretka...Red, rad i disciplina!!!...inače ogrezli u javašluku i nemoralu propadate, bez obzira na demokratski izabranu vlast...I zato pjevajte: ... daa naam žiivii, žiivii raad! Smrt nacionalizmu, sloboda narodu!
***
Bosna i Hercegovina je zemlja sa dvadeset procenata nepismenih i još, ne znamo ni broj, koliko polupismenih i sa kupljenim diplomama. Bez sumnje, obrazovanju treba dati visok prioritet, jer je ulaganje u obrazovanje istinska investicija u bolju budućnost zajednice.
***
Ono što danas nedostaje u BiH je upravo proklamovani sistem vrijednosti, nijedan političar nije jasno stavio do znanja da je i verbalno i praktično protiv korupcije, nacionalizma, za pravedno zapošljavanje....
***
Naše izjašnjavanje bošnjak, srbin i hrvat je potencijalni uzrok nepravde prema svima nama. Neka neko kaže šta je korist od tog izjašnjavanja za sve građane koji nisu u politici? Radi njihovog interesa mi svi smo žrtvovali svoje pravo na pravdu u Bosni i Hercegovini.
***

by Sead Adanalić

No comments: