Thursday, January 28, 2010

Promišljanja o situacijama u BiH

Da li bi Predsjedniku Obami porasla podrška naroda, kad bi, iznerviran pitanjima, na konferenciji za štampu, odbrusio novinarki CNN-a, Christian Amampour: You can fuck yourself! And fuck CNN!? E našem političaru može porasti rejting sa je i be. Pa kad je tako narode, neka vas i dalje je i be ovakvi političari. A vi ni ba ni bu. U jarmu skapavajte.

Maskerada oko Razvojne banke FBiH se nastavlja. Vlada FBiH odobrila rad i pored tako očigledne neregularnosti, trošenja budžetskih sredstava mimo misije, podrške razvoju. Direktor 13.000 plata mjesečno, plus bonusi, a za privatnu firmu poslovi od firmi koje su dobile kredite. Neka ih je sram, sve stranke koje su glasal...

Na Ekonomskom Forumu u Davosu, pokrenut ce se aktivnost na preispitivanju tržišne privrede. Kapitalizam neminovno mijenja svoj lik. Elementi planske privrede i samoupravljanja mogli bi doživjeti reinkarnaciju sada na globalnom prostoru.

Paralela: Irak pod diktaturom Sadama Husejna i danas sa demokratskom vlascu, razdorom naroda, medjunarodnim snagama gubitkom kontrole i svakodnevnim stradanjima. Krvave li slobode narode!

U Bosni moze imati siroku podrsku naroda politicar koji nije sposoban za iole pristojnu komunikaciju sa medijima, čak sklon i uličnom zargonu, kad izgubi zivce.

SAD ima registrovanih 2.216.800 patenata sto je znatno vise nego zbirno sto posjeduju sve druge drzave svijeta. Dakle, samo se na znanju moze bazirati prosperitetni razvoj, a posebno za nerazvijene zemlje da bi se postigla stopa rasta veca od 15% koje ce obezbijediti sustizanje razvijenih.

Dejtonski Ustav nije tako los koliko su losi oni koji ga (ne)primjenjuju.

Eliminiranje šovinizma, pomirenje i saradnja među narodima, davanje prioriteta znanju i obrazovanju i izbor sposobnih, to je jedina alternativa koja garantuje napredak Bosne i Hercegovine.

Nasa reforma visokog obrazovanja po Bolonji je potpuna degeneracija studija i osnovnog cilja savremenog obrazovanja osposobljavanja ljudi za zivot i rad u drustvu znanja, informacionom dobu. Ove generacije studenata uopste se ne usmjeravaju na razvijanje kompetencija za buduca radna mjesta.

Na kojim se vrijednostima obrazuju mlade generacije u Bosni i Hercegovini, još nakon prvih demokratskih izbora? Jedna od njih je, da je podjela normalno stanje... A kakvu budućnost možemo očekivati? Produžavanje kriznog stanja u zemlji, kroz sistem obrazovanja će indukovati i u budućnosti stanje krize i potencijalnih sukoba...i?

Paradoks: Većina građana Bosne i Hercegovine je svjesna loše situacije, ali ništa ne poduzima, kriza postaje trajno stanje.

Na putu prosperiteta Bosne i Hercegovine nalazi se masivni zid medjunacionalnog razdora. Naivan je svako ko misli da će ga zaobići pa čak i Evropa i Amerika.

Plata, plus bonus, plus tri Nadzorna odbora, plus cetiri komisije i svakog petka u prvom safu. Da li je to halal ili je haram, dok drzava propada?

Ulice Sarajeva i danas šaraju ruže od granata u asvaltu kao nijemi svjedoci pretrpljenog rata. Na sto metara sedamnaest ruža brojim šetajući. Šta znače ruže od granata nekom ko granate nije doživio i gelerisana ljudska tijela? Ništa, ali ih ima koji bezočno konstruišu laži o zločinima, zločincima i žrtvama.

Ove politike razdora kroz dvadeset godina trajanja, osim političkim elitama i novopečenim tajkunima, većini naroda nisu donijele dobro. Da li neko vidi da će nešto donijeti u narednim godinama? Ne, neće ništa dobro. Samo nove sukobe, i možda novi rat. Jer sve loše je moguće tamo gdje se školuje i njeguje kultura razdora. Zato okrenimo se traženju rješenja.

by Sead Adanalić

No comments: