Wednesday, July 24, 2013


PROMIŠLJANJA U JULU 2013.

Nakon značajnog životnog iskustva, promišljanja o životu i svijetu otvorila su mi puteve spoznaje samoga sebe, univerzalnih ljudskih vrijednosti i smisla življenja. Shvatio sam koliko je važno da čovjek u životu rano, još u mladosti, pronađe pravi put i da tako ostvari život u punom miru sa Prirodom (Stvoriteljem). Toliko je grešnih postupaka, malih i svakodnevnih, nekorisnih, nepotrebnih, koji život zagorčavaju, sa puno strepnji, strahova, srdžbe, nesigurnosti, griže savjesti, mržnje, zlopamćenja, pohlepe, oholosti, zavisti, bola i tuge. I mi živimo sa ubjeđenjem da to mora tako biti. A ne mora, malo promišljanja i upute koju sigurno možemo pronaći u vjeri u jednog Stvoritelja koja poziva na mir i strpljenje, na ljubav prema svim ljudima, na činjenje dobrih djela i na lijepo ponašanje, i naš život će se prosvijetliti, ući će ljubav tamo gdje je boravila srdžba, ući će mir tamo gdje je bila strepnja. Razmislimo, razmislimo o sebi i svojim postupcima, da li može bolje. Da, može bolje. I tu je smisao života.
*
Duša čovjeka putuje kroz život sudarajući se sa drugim dušama, prenosi na druge i druge prenose na nju osobine i tako se oblikuje. Kakva će jedna duša biti tome doprinose mnogi ljudi, u svijetu globalnih komunikacija, skoro cijelo čovječanstvo snosi odgovornost za svakog čovjeka, kakav je dobar ili loš.
*
Kada shvatimo da je naša ličnost slika i prilika svih drugih, i da je malo nas samih u nama, već smo ostvarili temelj za promijenu sebe nabolje.
*
Kada sam kao dijete polazio iz rodne Semberije ponio sam dva drinska oblutka kao amajliju. Gledajući ih, uvijek sam razmišljao o bezbrojnim talasima nemirne rijeke koji udaraju u grubo kamenje što se u međusobnom kretanju i prevrtanju struže i zaobljava, sporo, ali uporno sa jasnom težnjom pretvaranja u oblutke. Tako i čovjeka oblikuju valovi sudbine na teškom i trnovitom putu što se zove pravi put.
*
Oni koji crtaju granice na zemlji nikada neće ograničiti let ptica. Budimo kao ptice.
*
Suština vjere je da čovjek bude bolji. I da svijet bude bolji.
Blago onom ko pronađe Stvoritelja. Njegov je život savršena ljubav.

No comments: