Sunday, January 3, 2010

Građansko iznad nacionalnog

Sigurno da je to građanski ideal u BiH, a što je sasvim normalan demokratski sistem saglasan duhu vremena globalnih integracija.

Političke snage su tako utemeljene tako da su podjele po raznim osnovama odrednice političkih koncepata vladajućih opcija. Opozicione stranke koje participiraju u strukturama vlasti - za sitnošićarske usluge čine KOMPROMISE i participiraju u održavanju postojeće opće društvene dezorganizacije i dezorjentacije. Dakle, ne postoji granica između OPOZICIJE i POZICIJE tako da nema građanskih opcija - već samo POLITIČARI, sa privilegijama, i GRAĐANI, bez svojih zastupnika u strukturama vlasti. (Čast izuzecima, ali koji nemaju MODALITETE programskog jelovanja koji otvaraju mogućnost za značajniji angažman građanskih potencijala - jer su izuetni pojedinci dnekle djelotvorni dok su njihove stranke nefunkcionalne na relaziji BAZA-RUKOVODSTVA).

Dakle, koja građanska politička snaga može iznijeti program GRAĐANSKOG USTROJSTVA DRŽAVE BiH?

Ko će u parlamentima i skupštinama predlagati i izglasati ZAKONE koji idu u korist GRAĐANA BiH? Nije ne poznato da u pojedinim općinama i kantonima, TZ. MULTIETNIČKE STRANKE (PARTIJE), su imale i još uvijek imaju mogućnost da urede ovo društvo na principima građanskog društva - ali, niti su to radili, niti to rade. Čak, USTAVNI SUD - ima posla sa tim licemjerima koji se kriju iza MULTI_MULTI...

Samo kompetentna i meritorna građanska opcija - ima povjesnu šansu da ovo društvo povede u pravcu općih društvenih perspektiva, a pred konstitucijom organizacija tih intencija je IZAZOV da ne eskalira u EMOTIVAN društveni bunt - sa tendencijom da PRAVDU I PRAVO "istjeruje" na ulici kroz građansku neposlušnost...što samo može da bude, eventualni, podupirući metod ka verifikovanju građanske volje kroz legalne procedure i institucije.

Sigurno da na ovim suštinskim pitanjima treba razmjenjivati mišljenje - iz različitih aspekata...

Ibrahim Osmanbašić

No comments: