Monday, April 8, 2013

Srdžba


Izražaj srdžbe je parazit u ljudskom duhu.  Najveću štetu nanosi onome ko ga izrazi, zarazan je i bukne i u drugim dušama.  Nema opravdanog poticaja za srdžbu. Sretan je onaj ko je suzbije saburom.
*
Kakav je ovo svijet u kom živim? Pronaći zaljubljenika u pisanu riječ je kao iglu u plastu sijena tražiti. Niko ne čita, izuzev novine i oglase. A sve visoko obrazovani, gledaju tv serije, utakmice im tema broj jedan, a vicevi vrh duhovitosti.  Sreća pa imamo konektovani virtuelni svijet, da od hiljade nađeš desetinu pjesnika pisaca i čitalaca.
*
Oni koji nas vode nisu omiljeni, i s pravom, ono što iskazuju, ne ostvaruju, kako se ponašaju, nije dostojno vođa, ono što rade ne daje plodove, jer je bez ideje vodilje, zemlju koju dotaknu čine besplodnom. Oni su od roda neodgovornih, s njima na sve nas bosanske mučenike bačene su čini i prokletstvo, da smo otežali i onemoćali, ne mičemo se iz mjesta, a svjesni smo da treba naprijed, da se treba boriti, al' noge nam drvene, a duše začarane do beskraja.
*
Državu čine ljudi sa vrijednostima koje su na snazi, slabe vrijednosti, slaba država. Prave vrijednosti su temelj uređenog sistema, znanje, rad, pravednost, odgovornost, društveni interes, red, zakon, poštenje. I po njima se cijeni politika i političari.

 

No comments: