Sunday, March 14, 2010

Promišljanja o situacijama u BiH u kontekstu pomirenja i saradnje

Svaki nespriječen ili neprocesuiran zločin Armije nanio je neprocjenjivu štetu borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Da smo imali strogo definiran moralni lik borca za Bosnu i Hercegovinu danas bi Bosna i Hercegovina bila prosperitetna država.

U ratu pobjeđuje vojska koja ima najstrožiji sistem vrijednosti.

Etnošovinistički koncept za dvadeset godina nije uspio. Sklonimo ih i uspostavimo građansku opciju jedini put prosperiteta BIH.

Naša omladina je politički kastrirana. Na kome će ostati Bosna?

Koju mafiju je odgojio Milošević najbolje svjedoči ubitstvo reformatora Srbije Zorana Đinđića. I zar neko može da sumnja u sramnu ulogu Miloševića u nesreći koja nas je zadesila.

Ovih dvadeset godina etnošovinisti su sklanjali dokazane Bosance kao i prave heroje rata koji su živote izgubili spašavajući komšiju/ susjeda druge nacionalnosti.

Da se bar jedan vođa istinski borio za bratstvo i jedinstvo, bilo bi nam danas mnogo bolje.

Gdje je logika nepriznavanja države u kojoj živiš, u kojoj se nalazi tvoj zavičaj, da li je u tvom interesu takvo nenormalno stanje? Bez obzira na razlike u viđenjima, naš je interes zajednički, normalan život u svojoj zemlji.

Mediji od zločinaca prave brendove. Ispada da heroj koji je poginuo spašavajući svog komšiju od zločinca nije medijski interesantan. A i žrtva. Uvijek veća slika od zločinca nego od žrtve.

Kad se počnemo hljebom umjesto kamenom gađati, tad će svi imati šta da jedu.

Dok svako svoju knedlu istine ne proguta nema napretka na Balkanu.

Kako može jedna zemlja imati tri istorije/ povijesti, za svaki narod po jedna, a ostalim.

Batko se hvalio da je ubio stotinu. Među njima Gorana Čengića koji je pokušao spasiti komšiju. Heroj Goran Čengić! Svako ko relativizira zločine podržava ovakve zločince, čudovišta, izrode ljudskog roda, a i one koji omogućiše zločine.

Ljudskom komunikacijom se sve možemo riješiti, ali uz redovno propitivanje, da li su ovo moji stavovi, da li sam ja dobar čovjek, da li promišljam na putu istine? Neka riječ koja se poziva na istinu bude oružje u borbi za bolji svijet!

Nekad istina zaboli, dok je ne progutamo, a poslije nam se prosvijetli.

No comments: