Tuesday, September 23, 2008

Bosna i Hercegovina država u krizi

Da se ne zavaravamo, pored svega što je normalno oko nas, Bosna i Hercegovina je država u krizi. Svi mi svakodnevno doživljavamo krizu. I preplavljeni smo informacijama krize. U našim glavama je haos koji proizvodi kriza. I stoga ni osmijeh na licima ljudi nije osmijeh. Kad ste čuli neki dobar vic? Danas slabo ko priča viceve, jer viceve pričaju zadovoljni ljudi.
Mi Bosanci i Hercegovci živimo u krizi? A zašto baš mi? Zato što su se mnogima pobrkale vijuge u glavi. Pa ne razlikuju šta je dobro, a šta zlo. Raspao im se sistem vrijednosti. Tri miliona i sedamstohiljada Bosanaca i Hercegovaca živi u krizi već osamnaest godina. I dokle tako? Ko to već osamnaest godina upravlja državom u krizi, a ne rješava krizu? Kome to odgovara kriza? Gdje su ti dobri ljudi, pošteni ljudi, pametni ljudi, Bosanci i Hercegovci?
U jedno, možemo biti sigurni. Izvor krize je u nama. Jer živimo u društvu bez sistema vrijednosti, u krizi morala, a što odgovara nepoštenim vlastodršcima. Oni rade po principu „zavadi pa vladaj“. Manipulišu virusom nacionalizma koji je zahvatio ljude, politike i državu.
Smrt nacionalizmu, sloboda narodima! Smislio bi neki Tito. I onda bi svi stali pod istu zastavu. Revolucija! Revolucija je jedini put za rješenje krize. Revolucija u glavama ljudi. Da se konačno prosvijetli pa da vide ono što nisu vidjeli. Ali nema revolucije bez Vođe. Uistinu, nema revolucije bez Vođe! I zato, čekat ćemo dan da se pojavi Vođa za sve Bosance i Hercegovce.

No comments: