Thursday, September 25, 2008

Preferirani sistem vrijednosti u boljoj Bosni i Hercegovini

Mi živimo u društvu sa poremećenim sistemom vrijednosti koji je nastao u stohastici raspada bivše socijalističke države i ratnih zbivanja. U toj državi smo imali sistem pozitivnih vrijednosti koji se godinama izgrađivao učvršćen u glavama ljudi zahvaljujući intenzivnoj propagandi: čuvajmo bratstvo i jedinstvo, borba protiv nacionalizma, mi razvijamo socijalističko samoupravljanje, angažovanje za zajednicu, dobrovoljni rad, mi smo ponosni na našu domovinu, dobar pregalac, vlast radničke klase...Danas praktično svako radi po svom sistemu vrijednosti, a vrijednosti su svakakve. Negativne vrijednosti prihvaćene u klanovima se primjenjuju i štite od tih klanova od mogućih negativnih posljedica. Mediji najviše pišu o posljedicama negativnih vrijednosti, korupcija, kriminal, nasilje... O posljedicama pozitivnih vrijednosti se malo piše.
Svaka skladna zajednica morala bi imati skup preferiranih vrijednosti na kojima je utemeljena i na kojima zasniva svoje politike. Naprimjer, zajednica definiše kao svoju osnovnu ćeliju porodicu/obitelj iz koje izrastaju zdrave ličnosti, kao budući graditelji društva i na kojoj zasniva svoj skladan razvoj. Ili propagira društveno korisno dobrovoljno angažovanje pojedinca kao nešto poželjno, propagira pozitivan odnos prema domovini... Bez izbora preferiranih vrijednosti, prije svega, nema dobrog temelja za uređenu državu. Tek iz tog sistema proizilazi dalje poštovanje Zakona i reda od strane građana države. Naravno, da uvijek ima odstupanja, ali zato i postoje državni mehanizmi, zakoni, sankcije... da se država bori protiv negativnosti.
Loš sistem vrijednosti, loša selekcija kadrova u državnoj strukturi, masovno nepoštovanje zakona, kriza vlasti, i dolazimo u stanje u kom se naša država nalazi, stanje duboke krize.

No comments: