Wednesday, September 9, 2009

Nove tehnologije i demokratija

„Budimo generacija koja će preoblikovati našu ekonomiju za konkurenciju u digitalnom dobu. Postavimo visoke standarde za škole i dajmo im resurse koje trebaju za uspjeh. .... Učinimo fakultete dostupnijim, investirajmo u naučna istraživanja, položimo širokopojasne linije kroz srca gradova i ruralnih područja cijele Amerike.“ , rekao je Barack Obame u predizbornom govoru u Springfieldu.
Barak Obama je shvatio beskrajnu transformativnu snagu tehnologija i inovacija i sposobnost da one poboljšaju život svih amerikanaca. On je prepoznao u tehnologijama alate za kreiranje realnih promjena u Americi.
Internet ima moć da transformiše državnu upravu i politike. Tehnologije omogućuju da se, do sada, zatvorena državna uprava, otvori za veći angažman i učešće građana u odlučivanju po državnim pitanjima, da plasiraju on-line mišljenja i inicijative prema upravi, dakle, demokratija se realizuje na sasvim nov način. Često doživljavane poteškoće birača u mnogim demokratskim državama da izraze svoju volju, u skoroj budućnosti, bi mogle biti prevaziđene zahvaljujući novim informaciono-komunikacionim tehnologijama.
Iskustva sa novim tehnologijama iz Sjedinjenih država mogla bi se primjeniti i u Bosni i Hercegovini i možda doprinijeti rješenju postojećih političkih problema i unapređenju demokratskih procesa.

No comments: