Monday, December 14, 2009

TEMELJ ZA POMIRENJE I SARADNJU MEĐU BOSANSKOHERCEGOVAČKIM NARODIMA

1)Višegodišnja tragedija koja je zadesila građane Bosne i Hercegovine je rezultat najcrnjeg šovinizma medju balkanskim narodima.

2)Osnovni razlog nefunkcioniranja države Bosne i Hercegovine i stalne krize u njoj, više od jedne decenije poslije rata, je međunacionalni razdor koji se konstantno producira u političkim elitama i spušta u sve strukture društva.

3)Eliminiranje šovinizma iz svih struktura društva, osuda zločina i zločinaca i stalna podrška sudovima, treba da bude osnova pomirenja i saradnje među građanima, konstitutivnim narodima i ostalim.

4) Odvojiti religije od države uz puno uvažavanje vjerskih sloboda.

5)Postojeći Ustav mijenjati u cilju boljeg funkcioniranja države.

6)Maksimalno podržati primjenu svih postojećih zakona i po potrebi kreirati nove zakone u domenu zaštite ljudskih prava.

7)BiH je država građana, konstitutivnih naroda i ostalih na cijeloj teritoriji.

8)Svi građani BiH su državljani Bosne i Hercegovine (ukinuti entitetska državljanstva).

9)Izabrani predstavnici vlasti i državni službenici na svim nivoima zastupaju interese svih građana Bosne i Hercegovine.

10)Uvesti Kodeks ponašanja izabranih predstavnika vlasti i državnih službenika na svim nivoima u entitetima i državi BiH.

11)Prema Kodeksu, istupi izabranih predstavnika vlasti i državnih službenika protiv integriteta države BiH, koji preferiraju jedan narod, koji raspiruju međunacionalnu mržnju, kojim se podržavaju optuženi ratni zločinci i zločini, nepravedno postupanje u komunikaciji sa građanima, bit će sankcionisani kao teža povreda radne discipline sa posljedicama gubitka funkcije/posla.

12)Na svim nivoima državne uprave primjeniti savremeno upravljanje ljudskim resursima zasnovano na kompetencijama, po kojem kompetencije/sposobnosti imaju veću težinu od stranačke/nacionalne pripadnosti/podobnosti.

13)Definirati sistem vrijednosti države BiH i konstantno ih promovirati.
Između ostalog te vrijednosti su: ljubav prema domovini, integritet države, ravnopravnost građana i naroda, ljudska prava, solidarnost, znanje, poduzetništvo...

No comments: