Wednesday, August 14, 2013

Svi ćemo mi biti Bosanci!

Svaki čovjek koji je odabrao Bosnu da u njoj živi i prihvatio je kao domovinu je naš Bosanac, pa bio, Slovenac, Mađar, Rom...i nikada ne možemo prihvatiti da su jedni "konstitutivni" a drugi ostali.

Kada su 92 dovršavali podjelu bosanskog naroda i time temeljili podjelu Bosne digao sam glas protiv, ali je eho nestao u vihoru rata u kom sam se svim srcem borio za Bosnu. I danas dižem glas za Bosnu i Bosanski narod.

Ako bi popis utvrdio da "ostali"/Bosanci predstavljaju najbrojniju grupaciju onda bi ta činjenica oslabila naciokratsku konfrontaciju i to bi moglo voditi formiranju stabilne vlasti.

U Bosni pišu Bosnjački, Srpski i Hrvatski pisci. Ili je normalnije: u Bosni pišu bosanski pisci.

Iskreno se pitam kako se i jedan dobri bosanski građanin može dičiti nacijom drugačijom od bosanske, kada su u stotinjak godina postojanja tih nacija u Bosni ostali silni grobovi žrtava međunacionalnih trvenja i mnogi zločinci zapamćeni po najcrnjim zločinima. Šta tu ima za poštena i istinoljubiva čovjeka Bosanca?

Čije je naslijeđe Osmanske imperije u Bosni? Bošnjačko, Srpsko, Hrvatsko? Ili je bosansko?

Ko nema "rezervnu domovinu", Bosna mu je sudbina.

Ko nije spreman da promijeni ugao posmatranja, uvijek će biti lak plijen kolektivne svijesti.

Bosanac je skraćeno za Bosanac i Hercegovac, da se ne ljute Hercegovci.

Koja je razlika između tri "konstitutivna" naroda, izuzev u religijskim običajima? A četiri prisutne vjere imaju isti temelj, izražen u suštini da čovjek bude bolji, i to je najčvršća veza koja spaja pravovjerne. Izuzev licemjera, oni su otrov svake zajednice.


Dakle, istorija, kulturno naslijeđe, ostaci prošlih imperija, sve pripada Bosni, i ni jednoj etničkoj skupini. Pa šta to može biti njihova osobenost? Da se ne lažemo.

No comments: